Natur spiritualisme (sjamanisme)

 Naturen og er full av symboler. Sammen med åndeverdenen gir den oss ritualer og seremonier.

Natur og åndeverden henger uløselig sammen. De gir oss hellige redskap for healing, bønn, spirituell redskap, ved å tilby av seg selv, gir oss naturlige ting vi kreativt, intuitivt omskaper og former.

De gir oss kraft gjennom kontakt med dyrenes energier. De gir oss visdom gjennom å lytte, meditere, be om hjelp/råd. Naturen og åndeverdenen tilbyr seg generøst. Gjør plass til våre åpne hjerter. 

Dette er urgammel visdom, mennesket har til alle tider hatt en dyp åndelig kontakt med naturen, med  sjelen til både planter jord fjell vann og dyr. Med guder som representant for den universelle enhet. Mange tradisjoner og kulturer rundt i verden har brukt veldig sammenfallende symbolikk. Den har vokst frem gjennom  tusenvis av år, uavhengig av hverandre. Det i seg selv beviser sannheten og kraften tenker jeg. 

Urfolk har overlevert denne visdom i generasjoner gjennom opplæring, fortellinger, overleveringer, ritualer og kunst. De som fortsatt lever som naturfolk kjemper for å bevare sin viten. Før sivilisasjonens damptromle ødelegger alt.

Vi som lever "sivilisert" har mistet mye av denne naturvisdom til en materialistisk livsstil  Heldigvis er det mange som kjenner på tomrommet det har skapt i oss. Lengter etter en mer spirituell og naturlig levevei. Leter etter en dypere mening med livet. 

 Natur spiritualisme handler om dette. Vi trenger lytte til de gamle, til sjamanene, til åndenes fortelling og til naturens egen tale.

 Det kan hjelpe oss forny vår spirituelle forståelse, Leve en ny hverdag hvor den moderne viten kan forenes med naturens lover og logikk.  

Vi er natur, skapt av samme materiale efter samme fysiske lover ,deler den samme bevissthet, er en del av samme univers,  som alt annet på Jorden


Ikke bare naturfolk ser oss som en del av naturen, også Taoismen, en livsfilosofi fra det gamle Kina ser naturen som et hele, og vi er en del av dette.

TAO  har et begrep kallet DAO, veien, hvordan livet utfolder seg.  Her fortelles disse ting. 

Sannsynligvis har Tao og sjamanisme samme kilde. Taoisme ble stående som en naturfilosofi  selv om samfunnet utviklet seg å ble høyt sivilisert, allerede for flere tusen år siden. (motsatt oss, hvor vi ser oss som overherredømmer over naturen.) 

Tao the shing ble skrevet ca 600 f kr. for å belære krigshissige hærførere om hvrodan alting er, og hvorfor de byrde gjøre noe annet enn slåss.

jobbe med dyreenergier

Vi føler instinktivt  tilknytning til dyrene, dyrenes essens, den kraft og visdom de har,

 Det er en utrolig kraftfullt å jobbe sammen med denne energi. Å få hjelp beskyttelse og veiledning av sitt kraftdyr er en naturlig del av hverdagen for mange urfolk. (Du kjenner sikkert til  indianernes  totemdyr)  Et kraftdyr vil komme når du ber om det  i meditasjon, indre reise eller seremoni, Du kan ha en eller flere, den samme eller forskjellig, alt etter hvordan du har det og hva du trenger i livet her og nå. 

Naturens ånd viser vei å lar den dyreenergi du trenger komme til deg.  Dyr du kjenner kan  også dukke opp som  åndelige hjelpere.

Du vil oppleve hvordan de egenskaper som kjennetegner ulike dyr kan gi deg styrke healing, og ikke minst tilhørighet på jorden og i naturen

En utrolig kraftfull måte å finne igjen seg selv, sin tillit, trygghet og tilhørighet .

Naturfolk lever dette . Vi har noe å lære der.

dyrenes kraft brukes som beskyttelse, healing, styrkende, åndekontakt. 

gjennom horn, tenner knokler, masker eller drakter av pels. 

som talisman.Det er utrolig sterkt å jobbe med disse natur-energier. du får en sterk åndelig og energetisk kontakt. Kan sammenlignes med du når opp på en fjelltopp å landskapet åpner seg milevis. Eller du går inn i en gammel kraftfull kirke, alene. 


Kraftdyr

Vi kan få kontakt gjennom meditasjon, guiding, gjennom sjamanistisk arbeide, trommereise, eller ved å være tilstede i naturen. Alt krever litt trening, men det er en måte å jobbe med det spirituelle, som gir deg ro, trygghet, viten, grounding (jording), selvutvikling, nærhet til deg og ditt indre.

Det vil samtidig gi deg en tilknytting til naturen. hvis du da samtidig blir mer bevisst naturlovene, ja da vil kunne finne hjem, føle deg hjemme her på jorden, som en del av noe større


Det er en flott måte å akseptere seg selv ved å finne sin egenart i speilet av en fugl eller et dyr.

Jeg , for eksempel, er en typisk skarv.

Når jeg har noe jeg grupler på må jeg helt til buns å finne ut de dypeste årsaker, for så ¨stige opp å fordøye det jeg har funnet, mens jeg tørker og funderer, uten for mye snakk.

Bison har tidligere vært en god hjelper. 

Den dukker opp iblant i indre reiser, ofte som redskap for en sjaman der kommer til meg. Det høres litt rart ut å jobbe med seg selv på det vis, men føles helt naturlig . 

Prøv selv.

Et kraftdyr og en hjelper kan , motsatt speilet, representere noe du trenger, eller noe i deg som trenger styrkes. Kraftdyret vil hjelpe deg utvikle eller reparere akkurat det du trenger, eller bistå deg i en vanskelig situasjon eller hverdag. Du vil kjenne støtten. Av og til kommer gamle kjæledyr tilbake som hjelpende ånder.

kraftdyr og dyreenergier har mange "ansikter"


Naturens symboler

Ditt fokus er der du trenger det. Det vil si du ser og oppdager "tilfeldigvis" akkurat det du trenger for å få den innsikt du trenger. Naturen har så masse tilbud som din sjel benytter seg av. Det er et helt fabelaktig samspill mellom ditt ubevisste, din sjel , ditt fokus og naturen. Naturens kraft og intelligens.

Du har sikkert opplevd noe selv. Vær oppmerksom, og du vil se naturens "snakker" til deg, viser vei. Her er noen få eksempler.


"ugledagen "

En av de dager hvor jeg trengte en bekreftelse på min visdom, tro på det jeg kan. Først trakk jeg dette uglekort "dine forfedres ånder veileder deg nå. Vær oppmerksom på tegn og symbolikk fra de. Samme dagen fant jeg denne perfekte uglefjær i skogen. Jeg lagde et talisman å henge om halsen, med fjæren. Kraft beskyttelse og påminnelse om tilgangen til viten. 

I ukene etter finner jeg flere uglefjær. Uansett hvor jeg går er det de fjærene som dukker opp. Her er virkelig et budskap jeg må høre etter om dagen
Sådan snakker naturen

Når en enhjørning plutselig dukker opp i skogen.


Noen ganger er livet ikke spesielt magisk, heller tungt. 

 Da er det som skogen plutselig sier:" hør her, livet ER fult av magi og eventyr. Finn frem dine drømme, din kreativitet. Bruk følelsene til noe . Kom igjen, alt er mulig ! Se bare på meg !

Når jeg kom hjem å fikk satt den i vinduer ble det til en sjøhest enhjørning. En salig blanding av å ta vare på sine følelser, og eventyr

en sommerfugl på tørk, og et par på blomster-restaurant..

Veldig ofte kommer sommerfugler som svar på våre tanker og spørsmål. betrakt deres dans, oppførsel å finn veiledning. Det fins ikke en bestemt tolkning. Kjenn hva de vi si deg. 

Som engang jeg satt i skogen å mediterte, med en stor vakker sommerfugl på skulderen hele tiden. Jeg følte meg tatt imot av skogen


biene har så mye å lære oss. hvordan man kan "ta for seg" til beste for andre, - gir tilbake honning, sender rundt pollen. 


Hvordan hver bie  møysommelig flyver rundt å gjør sin jobb, til stor glede for seg og andre. Et stort summende kollektiv, et fantastisk samarbeide mellom biene, og mellom bier og blomsteren lykkebille dukker opp flere ganger. Det er et gammelt tradisjonelt egyptisk symbol, igjen beskyttende og kraftfull. For hell og lykke. Det føles nesten som glemte tider snakker gjennom insektenes tilstedeværelse. Lytt, se...


Noen ganger er det som himmelen og skyene snakker til deg, som om universet har beskjed. Hva legger du merke til når du ser ? det vil være en pekepinn for deg, et svar.

(snakke litt mer univers......)


Spiraler og labyrinter  tegn og symboler i naturen er spennende å jobbe med. 

Du kan løse opp i dine indre "forviklinger" ved å gå en spiral. Få klarhet i spørsmål som har floket seg opp i deg. Det er bra både å gå en spiral å skape den. Tegn en i sandet, gå den å la havet viske bort. Det er god medisin.

Grenene i treet er tynne, men utrolig sterke, langt inni "døden". de gjør stammen sterk og tilfører den liv.  Her ser du de som kalkstreker.

Hva er dine grener i livet ?


Symbolikk hjelper oss forandre gjennom speiling av cause and effect


Dette er en måte å bevisstgjøre deg hvordan du handler, og hvordan du kan forandre din måte å reagere, handle på.

Når du handler annerledes, vil du møte en annen konsekvens/respons. Det kan være det som trengs for deg.

Årsak og konsekvens..

sammenheng i handling

Hvordan?

Spør deg selv, forslag til spørsmål, alt etter hva du ønsker bevissthet rundt

 Hva er det egentlig jeg gjør?

Hva handler det om?

 du sender spørsmål  ut til naturen, med tanken eller si ordene høyt,.  gjør deg åpen for hva enn fanger din oppmerksomhet.

Gi deg lov filosofere hvordan naturen ville løse et problem som ditt. hvordan kan jeg forandre? Hva skal jeg fokusere på ? 

Se, la deg inspirere, la nye tanker komme til deg. Naturen har som regel en innsikt klar, som kan forandre din tanke og følelse hvis du gir deg tid å lytte ,se, reflektere. 

Så handler du ! 

Dette er noe vi "siviliserte" må trene litt på, krever du er ganske ærlig med deg selv, og tør tro på det som kommer til deg. For naturfolk er dette en vanlig måte å søke råd og forandre sin adferd for å få en annen respons.


krystallenes magi

Krystaller  er også et veldig spennende kanpittel. De kan være budbringere fra naturen og universet,  til deg. Skapt av naturen gjennom tusener av år De bærer informasjon du kan "høre" ved å forbinde deg med krystallen i meditasjon. De har sine "spesialer" . Krystaller er levende, på det viset at de gror, og er en del av samme store bevissthet som alt annet.

Fluoritt er nydelig krystall å jobbe med. Den åpner opp til dine innerste myke følelser, en god åpner av dine eneristrømme.

turkis, en kraftfull sten indianere har brukt som beskyttelse, mot, handlekraft

Grønn turmalin Kobler deg på naturen.

Så du kan åpne for for dine helbredende krefter, klarsyn, balansering og velstand

Krystaller har en unik evne til å kanalisere energi . Denne healing krystall er fra Himalaya. Den har jeg brukt mang en gang som healingstav. kraftfull å holde i hendene ved egen meditasjon

En gammel vennekrans med en bergkrystall kule er en er en skikkelig effektiv energiløfter i rommet. Legg hånden over å du vil merke det er skapt et varmefelt over.

å jobbe med elementene

Jord ild vann luft qi

deres dans og samspill fins i oss som i naturen

Igjen er her begreper vi finner i mange kulturer. Vi er skapt av elementene, og samspillet skaper en balanse. (fins egentlig ikke ubalanse, bare forskjellige balanser med forskjellig utfoldelse. ) Dette gjelder for alt, for naturen som helhet, og for det enkelte individ, den enkelte celle. Elementenes samspill bestemmer hvordan balansen er. 

efter en brann kommer regn og nye vekster fra jorden. samme luft som gir næring til brannen gir også næring til det som kan brenne. Både i naturen og i oss.

Den kinesiske filosofi er vel den mest kjente til å beskrive sammenhenger i kroppen. men de fleste urfolk kulturer jobber med disse sammenhenger. Det samme gjør buddhisme og vestens alkymi.

 Naturen er også et speil på dette. på hvilke regler, naturlover som gjelder i samspillet.

Elementene balanserer hverandre gjennom sin natur intensitet og mengde. 
elementene

Qi, livskraftluftildjordvand

Elementenes samspill er beskrevet i mange tradisjoner og kulturer over hele kloden.

Man vet elementenes samspill og avhengighet av hverandre er en viktig del av det som avgjør vår helse- unntatt ny vestlig medisin

JORD Som treet har en fibermasse har vi en fibermasse, muskler , knokler osv skapt av naturens molekyler i alle celler.

VANN fins i hele deg, i hele kroppen, fra det flytende blod til de harde negler. Vann fins i hele universet og er en viktig bærer av informasjon i deg, i dine celler. Vann binder deg sammen.

LUFT Du puster luft inn. Gjennom dine lunger fordeles oxygen til alle celler i din kropp. Det skapes en bevegelse i hele deg, Hjertet slår blod pulserer. Du lever

ILD  er et element som oppstår først i mors liv, deretter som egen flamme ved første pust.

Når hele systemet beveger seg oppstår en varme, når du spiser og  fordøyer, opprettholder en avansert kjemisk prosess din ild, evnen til å omsette alt til energi du kan bruke.

QI livskraften, din dypeste vilje til å leve, din spirituelle kontakt med der sjelen kommer fra. Den holder hele "dansen" mellom elementene i gang.  

Tanken og følelsene jobber med å holde alt i balansert bevegelse
Avtrykk efter oss


elementenes evige samspill er som et orkester hvor elementene er instrumentene.

Det oppstår musikk.  Notearket viser vei, lyd og toner er ikke noe som fins i seg selv. Det fins kun når du spiller på instrumentet. Til sammen  blir det vakker musikk når alle spiller efter samme notesett, i takt samklang og kontakt. Musikken fins kun som et minne når du slutter spille. 

MEN opplevelsen som har forandret tilhørerne, verdens energi,  står igjen  

Samklangen mellom elementene  følger samme naturlover i ALT som eksisterer på jorden, både mennesker, dyr fugler, planter, fjell, sten, hus, klær, farger.... ALT.

Derfor må vi bringe naturlovene, naturlogikken, tilbake til overflaten i oss igjen 

hvis vi skal bli lykkelige, føle tilhørighet og hvis vi skal klare leve noenlunde fredelig uten tilslutt å utrydde hverandre og naturen.Du kan bli bedre kjent med elementene gjennom møtet med naturen, betrakte og forstå elementenes natur i forskjellige årstider og situasjoner.

Gjennom meditasjon og indre spirituelle guidede reiser kan du bli godt kjent med elementenes natur i deg, at de er og virker i deg på samme måte som i resten av naturen.

Der er mye inspirasjon å finne i både sjamanisme buddhisme og taoisme. være med bålet og trommene.  

Være sammen, dele og bevisstgjøre.


Jobbe med naturens kraft gjennom andre healing redskap

Sentralt i all natur spirituelt arbeide er bålet og ilden. 

Få ting er så rensende og healende som å snakke, tromme og jobbe rundt et bål. 


Det er ikke bestandig mulig å fyre opp bål, enten har du ikke tilgang til bålplass, eller det er sommer og tørt. Da kan man gjerne bruke lys som erstatning.

Kan jeg ikke fyre bål er et fat med lys i fargene som representerer de fire himmel retninger en grei erstatning. gul/øst,  rød/sør,  blå/vest,  hvit/nord

vi vil bli mye mer kjent med ilden, himmelretninger og univers på mine meditasjoner og workshops


eksempler på redskap og trommer


En helt unik gammel sjamankjede med bl.a. dyreklør og tenner. Det forplikter å bruke en sådan, Sjamanen som laget den kommer gjerne å jobber med deg.

Rudraksha bønner sammen med skjell, fra Nepal. Denne er laget og brukt av en Chepung sjaman fra en stamme som bor nær en elv . 

Naga Marla fra Nepal. Sjamanistisk healingkjede laget av skjelettet til en slange. En uhyre kraftfull sak å jobbe med. 

Denne er gammel, til og med gifttennene er intakte. Det heter seg sjamanen må finne en død slange, så putter Han/hun slangen i et tilpasset rør. Knoklene nærmest dampes rene, fulgt av ritualer og seremonier. 

en marla for beskyttelse av sjamanen i arbeide
  Forskjellig sjamantrommer,

venstre klassiske sjamantrommer.

 Til høyre gamle sjamantrommer fra Nepal. hvor du slår med en pinne, uten den myke tuppen, som er vanlig ved de andre trommer

den ytterste er chepung trommen. Den er ganske stor. Denne er gammel og har en utrolig kraftfull lyd. Den skremmer alt dårlig energi  ut umiddelbart Salvie røkelse.

Det er ganske vanlig og effektiv måte å rense på, både folk og hus. Den brukes ofte ved trommeseremonier, som forberedelse av både deltakere, rommet og trommen.
til venstre : 

Dyrehorn er brukt som kanalisering av healing, på samme måte som krystaller. Man kan med fordel komme urter opp i . Dette har vært magi i alle tradisjoner..

til høyre:

Sjamankniv med hjorteskaft   Knive er kraftfullt healingredskap for mye forskjellig, den er feks ypperlig til å rense en aura, energifelt rundt mennesker og dyr. Den virker som kanalisering av energiÅ jobbe med knive er et kapittel for seg


Fjær og fugler har bestandig vært brukt i seremonier og som symbolikk.

 Hovedpynt og fjær på drakter er på ingen måte tilfeldig. Det symboliserer kraft klokskap, hurtighet, klarsyn 

spirituelle tilknytninger.

Utrolig sterkt jobbe med fjær og fuglesymbolikk i healing og ritualer.  Prøv leggmerke til hvilke fugler som fins rundt der du bor,  hvis du går tur i skogen eller ved sjøen,- hvilke fugler du hører ser eller finner spor efter, når du er ute å spørre naturen til råds
Du fornemmer kraften!

Fjer - eksempler fra min verden, mitt "arbeidsskrin"

Vinger fra nøtteskriken. Det er en fugl for mot og kraft. Stå frem som den man er.

 Sjamanens veileder og beskytter  


 Fuglevinger og fjær er mye brukt, det er veldig flotte symboler å jobbe med. Det er som man føler seg forbunnet med en kraft symbolisert av fuglen.


skape og jobbe med talismaner

kommer.........

meditasjon, indre reiser og naturånder

En viktig del av å jobbe med det indre i lag med naturen er indre reiser. Også dette har vært praksis overalt  i årtusener. Både med og uten å innta stimulerende stoffer. Jeg mener ikke man trenger der for å reise inn i sitt innerste.  Det handler mer om å finne sin måte, Finne den guiding som funker.

En indre reise er en slags fantasireise, hvor vi går forbi den mentale kontroll, og den blokkering som oppstår når fornuften vil bestemme. Vår sinn og sjel har en unik evne til å vise oss vei, fortelle oss de innerste sannheter og "hemmeligheter" med fantasien som hjelper. Den skaper bilder og symboler vårt følelsessystem forstår, og derved jeg, min våkne fokuserte bevissthet forstår og kan bruke. Det er en meget kraftfull måte å finne ut ting på, forløse og utvikle seg selv.

Det er påfallende hvordan den indre verden forklares likt av de eldste sjamaner, taoismen og moderne forskning.


Teorien i bilder 

Her har jeg sammenstilt begrepsverdenen. 

På kursene og meditasjonene jobber vi mye mer med disse sterke redskap. Selvopplevelse er den beste vei. 


anbefalt litteratur om den nyeste forskningen og teorier om universets oppbygning ( so bl.a. omfatter teorier om den universelle bevissthet. :: ( finne den om hologram)


Også her er alt egne små energetiske økosystem i større, i et stort sammenhengende web of lifeåndene i fjellet og skogen

apuer 

fjelltrollet stikker hodet opp under middagshvilen, man ser nesen, så vidt øyet og en strek av en munn, som nesten snorker


Eller er det en moder jord dame som ligger sidelengs henslengt på bakken å nyter solen 

over og under 

et par skikkelige apu, fjellånder som ser ut fra fjellskråninger.  Veldig kraft i begge disse møter.

der har vi en liten ape mellom trærne

Denne padde i elven holder et godt øye ut over

Alt har en bevissthet

Der er en universell bevissthet som går gjennom alt, en slags bærer av all  informasjon. Alt er skapt på lik måte, av molekyler i bevegelse og sammenheng. Det betyr denne bevisstheten er i alt på samme måte. Det gjelder trær, mennesker, dyr planter, sten, jord luft, ild... Derfor er det også bevissthet i de materialer som brukes til å bygge med, lage mat, skape klær.

Vi snakker om alt har sjel, det har det faktisk. Både en plante og et hus trives bedre når du ærer det og setter pris på det. Det er merkbart. Du har sikkert kjent energi som "henger" i ting eller klær, som spor efter tidligere eier og opplevelser.

Filosofi

Vi er alle og alt en del av et hele.  

Det er en naturlig ting å se livet på denne måte for urfolk og naturfolk. 

Men vi siviliserte deler opp i mitt ditt og vårt. Vi har en ide om vi eier dyr, land skog, hvis vi har betalt penger for det til andre mennesker. Dette er helt meningsløst, egentlig. Vi betaler en rett og plikt til å forvalte en liten del av jorden mens vi er her, til felles beste. (natur og folk).

Urfolk mener dyr og land eier seg selv, som vi eier oss selv. Derfor har alle et ansvar for å ivareta seg selv, og et ansvar for å ivareta helheten, naturen og universet. 

Ikke vanskelig å se hvilken holdning som ligger nærmest naturen


Tiokasin Ghosthorse forteller om The Lacota way.

bl.a. Hvordan de ikke har eieord som jeg meg mitt vårt, For alle er en del av et hele, det fins ikke eiendomsrett.

healing seremonier 

kommer...........